~ Here be spoilers ~

Monday, December 17, 2012

despre comeata. mariu chicos rostogan feat. the wachowskis

problema cu cloud atlas e ca a fost facut intr-o lume suprasaturata de distopii, cel putin din punctul meu de vedere - desi asta-i doar un aspect - si intr-o aceeasi lume suprasatula de filme cu planuri epice diverse. daca era facut pe la un, sa zicem una mie noo sute nouazeci si noo, sau, hai, pe la inceputul anilor doua mii si cinci, pica la fix. si daca e sa gasesc niste termeni muzicali pentru ce se intampla in film, din planurile astea epice rezulta in cloud atlas fie crossoveruri, fie mashupuri, fie remixaje. aaaand then chaos ensues.

de unde am iubit neconditionat trilogia matrix, ajung sa stau cu lupa pe cloud atlas pentru ca, dupa ce cineva mi-l ridicase in slavi vineri, altcineva mi-a dat cu el de pamant azi :). well, mie mi s-a parut ceva ultraepic si pretentios care incearca sa ne explice ca totul are un rost si ca trebuie sa-ti iubesti aproapele peste care te vei mai rostogoli clar in urmatoarele-ti vieti, deci watch out, cause karma's a bitch, don't do unto others what you don't want others do unto you /yawn. apocalypto meets crash meets the fountain meets babel.

apoi, filmul nu mi se pare a fi fost facut cu mare respect pentru privitor, desi e extrem de ambitios. indraznesc sa sustin ca atunci cand editoru-i bun si regizorul iese putin din sine si se gandeste si la privitor, lucrurile sunt mai limpezi. fara a fi vreo fana a reprezentarii vizuale declarativ-demonstrative a intentiilor regizorale, cred ca daca ceri a 3-hr mental work din partea privitorului, ar trebui sa-l rasplatesti cum se cuvine. however noble the intention, rezultatul a fost ca o salata fara dressing. plus ca... tom hanks si halle berry? really, were these their first choices?!

bun, machiajul, senzational - si ast-ar fi un understatement.

si mai vreau sa pun un infographic genial [cu spoilere, de vazut doar dupa film [ca inainte oricum nu-i nimic de priceput de aici:)].

4 comments:

 1. mie mi s-a parut ca a fost si dressingul acolo, e adevarat ca a inceput sa apara doar dupa o ora de film, dar una peste alta ultimele 2 ore au fost foarte placute. Daca vroiai mai mult dressing, probabil aveai nevoie de inca o ora in cinema sau niste mura in gura care ieftinea de fapt.

  mie mi-a placut filozofia in principal, si rezulatatul in ansamblu. Detaliile tehnice, numarul povestilor si cautatul legaturilor intre diverse scene mi s-au parut asa, bonus.

  Chiar si lipsa aia de respect pentru privitor, mi se pare ca e originalitate de fapt. E ca la designul de mobilier/arhitectura, daca vrei cel mai ergonomic scaun, e deja facut, il stie toata lumea, banal. Daca vrei ceva mai special, e probabil sa fie niste detalii care nu sunt optime ca functionalitate. Dar e special. ;)

  ReplyDelete
 2. I dunno, man, mie mi se pare ca sunt prea putine filme distopiene :D

  In rest, Cloud Atlas a fost ok, nici mai mult, nici mai putin. Iar infographicul ala e fix filmul :D

  ReplyDelete
 3. I dunno, man, mie mi se pare ca sunt prea putine filme distopiene :D

  Amin :)

  ReplyDelete
 4. Subscriu la tot ce a scris Vio (cum se vede ca suntem aceeasi zodie - gandim la fel fara a ne cunoaste :p)

  Recunosc ca mi am cumparat cartea din dorinta specifica de a patrunde pana la ultimul detaliu tot ce mi-a scapat in sala de cinema, insa am inteles ulterior ca that was not the point - sa ai toate detaliile si intelesurile servite pe masa sau sa te asezi la masa de studiu sa le dezlegi- ci sa te simti intr un anume fel dupa ce iesi din sala aia, mai inspirat, mai constient de existenta ta si cat de mult/putin inseamna ea, poate chiar si putin mai special.

  Si gata, nu mai zic nimic, ca prea ti am creat asteptari marete vineri.

  ReplyDelete